Naslovnica Politika ECFR: Srbija izabrala Kinu, ne EU

ECFR: Srbija izabrala Kinu, ne EU

356
Aleksandar Vučić

Brisel — Kriza izazvana pandemijom korona virusa pružila je odličnu priliku srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da pojača verbalne napade na EU i da zaigra na kartu Kine, ali ostaje da se vidi da li je to pametan potez, navodi se u analizi Evropskog vijeća za vanjske poslove (ECFR).

U tekstu pod nazivom “Razotkrivena korona virus diplomatija Srbije”, ECFR navodi da je Srbija mjesto gdje su na tapetu navodni neuspjesi Evrope i da je Vučić 15. marta privukao pažnju tako što je vrijeđao EU i hvalio Kinu zbog njene medicinske pomoći, nazivajući kineskog predsjednika Xi Jinpinga “iskrenim prijateljem i bratom srpskog naroda”.

“U izrazito ciničnom nastupu, Vučić je evropsku solidarnost nazvao bajkom i optužio je Uniju za licemjerje”, navodi ECFR, međunarodna nevladina organizacija koja se bavi istraživanjima o evropskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U tekstu se dodaje da je Vučić tada rekao da EU nije bila voljna da proda ili dostavi Srbiji robu neophodnu u borbi protiv pandemije, a da su “isti ti ljudi ranije tražili od Srbije da izmijeni procedure za tendere kako bi Kinezi bili isključeni, a kompanije iz EU dobijale srpski novac”.

Autori analize ocjenjuju da “slučaj Srbije nije priča o dobronamjernoj kineskoj politici i zahvalnosti jedne evropske demokratije kojoj je preko potrebna medicinska pomoć”.

“To je priča o uzajamno korisnoj diplomatiji i pompeznoj retorici. Sve više neliberalna srpska vlada koristi krizu i podršku Kine da ojača svoj politički legitimitet, da opravda nazadovanje demokratije, da zastraši civilno društvo i da dodatno ograniči medije”, stoji u tekstu.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)