Naslovnica Izdvojeno Džeko ušao u historiju Rome

Džeko ušao u historiju Rome

396
Edin Džeko

Rim — Edin Džeko u ljeto 2015. došao je u Romu na posudbu kao prekobrojni napadač u Manchester Cityju.

Pet godina kasnije je kapiten, velikan, peti najefikasniji strijelac u historiji kluba te najubojitiji stranac koji je igrao za klub, piše Index.hr.

Bosanska legenda Rome je do statusa najefikasnijeg neitalijana kluba došla golom za pobjedu 2:1 protiv Verone u 33. kolu Serie A. To je Džeki 105. gol za Romu.

Historijski gol zabio je svojim zaštitnim znakom – glavom. Džeki je 18. gol ove sezone ujedno 15. prvenstveni koji je tako postigao otkako je prije pet godina došao u Serie A. U tom periodu samo su dva igrača postigla više golova glavom od njega u italijanskom prvenstvu. Leonardo Pavoletti 25 i Duvan Zapata 16.

Džeko je 105. golom preskočio Pedra Manfredinija, argentinskog golgetera koji je od 1959. do 1965. zabijao za Romu. Osim njega, bosanski napadač efikasniji je od više internacionalnih legendi Rome: Abela Balba, koji je postigao 87 golova, Rudija Vollera (68), Mirka Vučinića (64)…

Najefikasniji stranac u historiji Rome, koji će to još dugo i ostati, ujedno je i peti najubojitiji igrač kluba općenito. Ispred njega su samo Rodolfo Volk (106), Amedeo Amadei (111), Roberto Pruzzo (138) i Francesco Totti s 307 golova. Do kraja sezone Džeko ima najmanje sedam utakmica prvenstva i Evropa lige da dostigne Volka i Amadeija. Ako Džeko u Romi ostane do kraja ugovora, ljeta 2022., lako je moguće da na vječnoj listi najboljih strijelaca Rome efikasniji od njega ostane samo Totti.

Međutim, Džeko je već sada nadmašio nenadmašnog. Do 105 golova došao je u 218 utakmica, što znači da ima sjajan prosjek od 0,48 golova po utakmici. Totti je 307 golova zabio u čak 785 nastupa za Romu, pa mu je prosjek slabiji od Džekinog, 0,39 golova po utakmici, pišr Index.hr.

(StarMo)