Naslovnica Politika Džaferović: Žele srušiti sve postignuto

Džaferović: Žele srušiti sve postignuto

134

New York — Članicama Vijeća sigurnosti u srijedu se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

On je kazao kako se BiH nalazi više od 10 mjeseci u političkoj krizi, koja je izazvana, kako je rekao, prijetnjama vlasti RS protiv Ustava BiH.

“Formirali smo jedinstvenu vojsku, obavještajnu službu, niz ministarstava, poreski sistem, pravosuđe i druge institucije zahvaljujući kojima je država postala sposobna da funkcioniše samostalno. Reforme su provedene uz saglasnost političkih predstavnika iz oba entiteta, a odluke su donesene u Parlamentu BiH”, rekao je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva upozorio je kako “u proteklih 10 mjeseci svjedočimo nastojanjima da se sruši sve postignuto”.

“Vlasti RS prijete da će unilateralno rasformirati sve ove institucije, a u tu svrhu su najavile ili poslale u proceduru određena zakonska rješenja”, upozorio je Džaferović i dodao kako je potrebno poništiti sve neustavne zakone i zaključke koje je usvojila NSRS, te odblokirati rad državnih institucija, prenio je Radio Slobodna Evropa.

U New York je doputovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Njemu nije omogućeno da se obrati na sjednici VS UN.

(StarMo)