Naslovnica BiH Džaferović: Vakcine se moraju nabaviti!

Džaferović: Vakcine se moraju nabaviti!

308
Šefik Džaferović

Sarajevo — Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je za TV SA da je ključni zaključak sastanka u četvrtak u Predsjedništvu da “svi nivoi vlasti odmah stupe u aktivnost oko nabavke vakcina”.

– Nama trebaju vakcine, ne trebaju nam objašnjenja zašto nema vakcina. Imamo novac, imamo sposobnost da to uradimo i to mora odmah da se uradi. Danas smo nadugo i naširoko razgovarali oko toga zašto nema vakcina, kakva je greška COVAX, kakva je sve smutnja na međunarodnom tržištu kada je u pitanju kupovina vakcina, ali nama trebaju vakcine. I mislim da to ide u tom smjeru. Mi ćemo ovih dana putem EU, vezano za IPA fondove, dobiti 100.000 doza Astra Zeneca vakcine, za cijelu BiH, kazao je Džaferović.

Dodao je da je informaciju o 100.000 doza Astra Zeneca vakcina potvrdila ministrica vanjskih poslova BiH a danas i predsjedavajući Vijeća ministara.

– Danas smo prihvatili pomoć iz Srbije od 5.000 doza ove vakcine. I evo već vidim da je Vlada FBiH na telefonskoj sjednici pozvala dobavljače da se prijave za nabavku vakcina, jer po sadašnjim zakonima vlade ne mogu biti ugovarači, nego mora postojati veleprometnik. I ja sam rekao neka se nađu ti veleprometnici. Ako postoji neki strah koji je izazvan zbog ove afere Respiratori koju mi imamo u BiH, i ako postoji taj neki negativan psihološki odnos dobavljača kod nabavke vakcina – neka se angažiraju svi mogući kontrolni organi u ovoj državi. Neka prate procese. Neka se kupe vakcine, neka se narodu kaže pošto su te vakcine. Neka se objasni da se nije moglo ići ispod određene cijene i završena priča. Mi vakcine moramo da imamo, kazao je on.

Dodao je da je BiH vakcine preko COVAX mehanizma plaćala 10,55 dolara po jednoj dozi, a da je preko COVAX-a i mehanizama EU naručeno preko 2 miliona doza.


(StarMo)