Naslovnica Politika Džaferović: “Uzdržani glasovi su glasovi za kandidata HDZ-a”

Džaferović: “Uzdržani glasovi su glasovi za kandidata HDZ-a”

387

Sarajevo/Mostar — Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Šefik Džaferović izjavio je u Dnevniku D na FTV-u kako Mostar mora biti jedinstven grad, u kojem svi narodi i građani moraju biti ravnopravni.

“U naredne četiri godine Mostar vidim kao grad u kojem će se raditi prije svega na ovome i na rješavanju vitalnih problema koji su se nagomilali – počev od komunalnih pitanja pa do pitanja ekomonije i svega ono što je vezano za Mostar”, rekao je Džaferović.

On je dodao da je Mostar jedno perspektivno, prosperitetno područje i ukoliko se njime bude vladalo onako kako treba, smatra da Mostar u budućnosti može da bude ono što zaista jeste u BiH.

“Kada su u pitanju izbori u Mostaru, dobro je da su oni održani i da je napravljen sporazum SDA i HDZ-a, koji je kasnije podržala Parlamentarna skupština BiH, kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru. Dobro je da su izbori pokazali da je Mostar zaista multietnički grad. Probosanski politički blok ima 18 vijećnika – dakle, većinu u Vijeću. I nije dobro što, uz sve poštovanje izabranom gradonačelniku – 2004. su se predsjednici SDA i HDZ-a sporazumjeli da tada bude izabran kandidat iz HDZ-a, a 2008. Bošnjak. HDZ je to izigrao. Mislim da je sada bilo potpuno uredu da Bošnjak bude izabran za gradonačelnika. I HDZ je trebao to da podrži. Mostar je jedna izrazito multietnička sredina i uredu je da u jednoj takvoj sredini nakon 17 godina gradonačelnika iz reda HDZ-a bude kandidat iz reda bošnjačkog naroda”, kazao je Džaferović.

Izrazio je žaljenje što je probosanski politički blok između sebe, a naročito Bh. blok, posvađao se i to onemogućio. “Uzdržani glasovi su glasovi za kandidata HDZ-a. To je izdaja volje građana Mostara”, ustvrdio je Džaferović.

Kaže da su priče da su se SDA i HDZ dogovorili obični spin i izmišljotina.

“Stranke probosanskog političkog bloka moraju jedinstvenije nastupati kada su u pitanju neke elementarne stvari. Mislim da rade protiv BiH”, rekao je Džaferović, a prenio je portal federalna.ba.

(StarMo)