Naslovnica BiH Džaferović: UN – najbolji okvir za rješavanje globalnih pitanja

Džaferović: UN – najbolji okvir za rješavanje globalnih pitanja

403
Šefik Džaferović - screenshot/Youtube

Sarajevo/New York — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se na posebnoj sesiji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija upriličenoj povodom 75. godišnjice postojanja Ujedinjenih nacija.

– U značajnom broju slučajeva, Ujedinjene nacije nisu iskoristile sve mehanizme i kapacitete koje su imale kako bi zaustavile ove devastirajuće ratove. Najčešći razlog tome je bio nedostatak konsenzusa ili nedovoljna odlučnost njenih najutjecajnijih članica. Takav odnos je iskusila i Bosna i Hercegovina, jer su Ujedinjene nacije mogle i morale spriječiti genocid u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica i Žepa. Greške načinjene od strane UN-a priznao je i tadašnji generalni sekretar UN-a Kofi Anan, kazvaši da će taj neuspjeh zauvijek progoniti historiju Ujedinjenih nacija – kazao je Džaferović.

Dodao je da je “vitalni interes svakog čovjeka je zaštita ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije, kontrola naoružanja, borba protiv siromaštva i klimatskih promjena bilo gdje u svijetu. Sve što je danas problem nekog drugog već sutra može biti i naš problem, i obratno”.

– Zbog svega navedenog, Ujedinjene nacije i u 21. stoljeću predstavljaju najbolji okvir za rješavanje globalnih pitanja, potvrđujući svoj nezamjenjivi značaj za čovječanstvo – naglasio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Cijelo obraćanje posebnoj sesiji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pogledajte u video prilogu…

https://youtu.be/LItbBQNBxME

(StarMo)