Naslovnica Politika Džaferović: Uklanjanje stranih sudija neće proći u Parlamentu BiH

Džaferović: Uklanjanje stranih sudija neće proći u Parlamentu BiH

219
Šefik Džaferović; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je u intervju za Federalnu novinsku agenciju (Fena) da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj historiji BiH jer su 29. februara i 1. marta gotovo dvotrećinskom voljom građani na referendumu odredili daljnji put BiH, a to je bio put nezavisnosti, međunarodnog priznanja i slobode.

Kako je naglasio, borba za cjelovitu i demokratsku BiH je ustvari borba za slobodu svih koji je vole i poštuju, a u tom kontekstu stalno treba ponavljati da se veliki broj bh. građana izjasnilo za takav put BiH.

Poslije referenduma, podsjeća Džaferović, uslijedilo je međunarodno priznanje BiH od svih država svijeta te je BiH postala subjekt međunarodnog prava, ali nakon toga uslijedila je i agresija na BiH kao i veličanstvena i časna odbrana BiH od Armije Republike BiH.

Nakon gotovo četverogodišnjeg rata potpisan je Dejtonski mirovni sporazum i postdejtonski razvoj BiH, ali Džaferović napominje da su kroz cijeli taj period bile prisutne antibosanske snage koje su “kidisale” na BiH.

U vremenu agresije, BiH su vojnim sredstvima, kaže Džaferović, pokušavali da razbiju i unište bošnjački narod i sve bosanskohercegovačke patriote, ali BiH se nije dala tada niti će se dati sada iako i danas postoje takve snage na bh. političkoj sceni koje pokušavaju u miru realizirati ono što nisu uspjeli u ratu.

“Nisu uspjeli onda kada je BiH bilo mnogo teže, a neće uspjeti ni danas kada je BiH u mnogo boljoj poziciji”, jasno je kazao Džaferović, prenosi federalna.ba.

Posljednji primjer djelovanja takvih retrogradnih snaga je i odluka političkih predstavnika iz Republike Srpske da ne učestvuju u odlučivanju o bilo kojoj odluci na nivou BiH nakon što je Ustavni sud BiH proglasio dio entitetskog Zakona o poljoprivrednom zemljištu neustavnim.

No, Džaferović naglašava da je izlaz iz te novonastale blokade u poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz kojeg proizilaze obaveze od kojih je jedna i poštovanje BiH i njenih institucija te učestvovanje u radu institucija, kao što je obaveza i poštovanje entitetske strukture BiH.

Bojkotovanje rada bh. institucija je protuustavno i antidejtonsko djelovanje i na taj način se čine brojna krivična djela, upozorava Džaferović.

“Na potezu je međunarodna zajednica i institucije BiH za provođenje zakona te pravosudne institucije i tu je odgovor kako izaći iz ove krize”, pojašnjava Džaferović.

Kao odgovor na odluku Ustavnog suda u parlamentarnu proceduru upućen je Prijedlog zakona o izboru sudaca Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, koji predviđa uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, ali Džaferović podsjeća da su strane sudije dio dejtonske ravnoteže.

Taj mehanizam omogućava da BiH funkcionira, kaže Džaferović, jer bi se isključenjem stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, a pri tome da sve drugo ostane isto, poremetila ravnoteža i onemogućilo da država normalno funkcionira.

“Ukoliko neko želi da strane sudije ne budu dio strukture Ustavnog suda BiH onda se mora pristati na širu ustavnu reformu koja će državi dati mehanizme da se normalno štiti i funkcionira što je jedino moguće u okviru šire reforme pravosudnog sistema”, pojasnio je, dodajući da je zakon koji je upućen u parlamentarnu proceduru apsolutno neprihvatljiv i neće proći u Parlamentu BiH.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)