Naslovnica BiH Džaferović u Bratuncu i Srebrenici: “Deveti januar nije dan BH entiteta RS”

Džaferović u Bratuncu i Srebrenici: “Deveti januar nije dan BH entiteta RS”

448
Šefik Džaferović; foto: arhiva - ilustracija

Srebrenica — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je u posjetio Bratunac i Srebrenicu, gdje je u Memorijalnom centru Veljaci i Memorijalnom centru Potočari odao počast žrtvama genocida.

Poručio je tom prilikom da je 9. januara 1992. godine “izvršen udar na ustavni poredak BiH te da je grupa zastupnika u tadašnjoj skupštini Republike BiH iz reda srpskog naroda protivno ustavu BiH i međunarodnom pravu donijela deklaraciju, obilježila dio teritorije BiH i jasno kazala da svi oni koji ne slijede tu politiku, nisu dobodošli na tom dijelu BiH”.

Džaferović je istakao da je danas prije svega došao u Srebrenicu i Bratunac kako bi odao počast nedužnim žrtvama genocida, koji je započeo upravo 9. januara 1992. godine.

“Deveti januar nije dan bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, Ustavni sud BiH je jasno kazao da je to protivustavno i da to ne može biti taj dan. Činjenica je da se on danas obilježava od strane struktura bh. entiteta Republika Srpska, ali to je protivustavno i protivzakonito ponašanje. To je krivično djelo i time treba da se bave institucije međunarodne zajednice i institucije Bosne i Hercegovine” – poručio je Džaferović.

U Bosanskom kulturnom centru u Srebrenici danas će biti održana i tribina o temi “Budućnost Srebrenice“.

(StarMo)