Naslovnica Život Džaferović u Auschwitzu: Suprotstaviti se antisemitizmu, politikama podjela…

Džaferović u Auschwitzu: Suprotstaviti se antisemitizmu, politikama podjela…

404

Sarajevo — Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se danas, zajedno sa suverenima i šefovima država i vlada iz 50 zemalja svijeta, pridružio 200 preživjelih žrtava nacističkog logora Auschwitz – Birkenau, na komemoraciji u povodu 75. godišnjice oslobađanja ovog logora smrti u Poljskoj.

“Naša ljudska i civilizacijska obveza da zauvijek pamtimo žrtve holokausta, najvećeg zločina u prošlom stoljeću, i da ih se sjećamo s posebnim pijetetom. Zločin koji su počinili Hitlerovi nacisti mora zauvijek ostati u kolektivnom sjećanju ljudskog roda. Istodobno, naša je obveza odlučno se suprotstaviti ideologijama zla koje su spremne iskorijeniti cijeli jedan narod, kao i onima koji te zločine negiraju ili relativiziraju. Nažalost, stradanje židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu očigledno nije bilo dovoljna opomena nekim ljudima i politikama da se slična zla ne smiju više nikada ponoviti. Svjedočili smo tome u Bosni i Hercegovini pedeset godina poslije, gdje je nad bošnjačkim narodom počinjen genocid. Zato smo danas, snažnije nego ikad, dužni suprotstaviti se antisemitizmu, politikama podjela, jačanju desničarskih populističkih pokreta u Europi i svijetu i svakoj drugoj vrsti ekstremizma“, navodi se u izjavi koju je ovom prilikom dao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, saopćilo je Predsjedništvo BiH, prenosi Patria.

Glavna komemoracija u povodu 75. obljetnice oslobođenja logora je održana ispred „vrata smrti“ bivšeg logora, gdje se govorom dobrodošlice prisutnima obratio poljski predsjednik Andrzej Duda. Potom je slijedilo glavno obraćanje predstavnika preživjelih žrtava, predstavnika organizacije „Stupovi sjećanja“ i Piotra Cywińskog, direktora Memorijalnog centra “Auschwitz“.

Nakon govora je slijedila ekumenska molitva za spomen na ubijenih milion i 300.000 ljudi, od kojih je jedan milion Židova.

Na kraju glavne ceremonije organizirano je paljenje svijeća ispred ploča Memorijalnog centra i Glavnog spomenika, gdje je i šef bh. delegacije odao počast brojnim žrtvama.

U bh. delegaciji, koje je predvodio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, bili su i ambasadorica BiH u Republici Poljskoj Koviljka Špirić, te Željko Bakalar, savjetnik predsjedavajućeg PBiH Željka Komšića, i Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana PBiH Milorada Dodika.

(StarMo)