Naslovnica Politika Džaferović: Turska igra relaksirajuću ulogu na Z. Balkanu

Džaferović: Turska igra relaksirajuću ulogu na Z. Balkanu

249
Šefik Džaferović; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Polovinom ovog mjeseca u Turskoj će biti održan sastanak predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa članovima Predsjedništva BiH.

Kako je kazao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović Turska pomaže BiH u razvoju ekonomije i ništa ne traži zauzvrat.

“Teme će biti jačanje ekonomske saradnje, operacionalizacija ugovora o slobodnoj trgovini kojeg je turski parlament ratificirao. To je najpogodniji ugovor o slobodnoj trgovini koji je Turska ikada dala na svijetu, BiH ima vrlo komotan ugovor o trgovini. Pitanje autoputa Sarajevo-Beograd je također važno pitanje koje može biti faktor zbližavanja. Turska igra vrlo relaksirajuću ulogu na Zapadnom Balkanu. Dobro je prihvaćena od svih država Balkana i zašto to ne iskoristiti kao jednu prednost”, kazao je Džaferović za Dnevnik BHT1 u ponedjeljak.

Najavio je sastanke i sa turskim privrednicima koji bi mogli investirati u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik govoreći o sastanku u Turskoj istakao je kako će brzu cestu Beograd-Sarajevo koju će zajednički graditi BiH, Srbija i Turska.

Istakao je kako će biti potrebno da predstavnik Vijeća ministara BiH potpiše ugovor, a zatim se uključuju nadležna entitetska ministarstva i preduzeća za izgradnju cesta, prenijela je Novinska agencija Patria.

(StarMo)