Naslovnica BiH Džaferović se zahvalio Bugarskoj za snažnu podršku BiH na putu prema EU...

Džaferović se zahvalio Bugarskoj za snažnu podršku BiH na putu prema EU i NATO savezu

122

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ministra odbrane Republike Bugarske Dimitra Stoyanova.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Bugarske, za koje je istaknuto da su jako dobri i prijateljski.

Bilo je riječi i o evroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Džaferović je zahvalio Bugarskoj za snažnu podršku putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Tema razgovora je bila misija Althea, a predsjedavajući Džaferović je ocijenio pozitivnim i jako važnim učešće bugarskog kontigenta u okviru ove misije koja je jako bitna za stabilnost i mir u BiH kao i u regiji.

Posebna pažnja posvećena je nadolazećoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se voditi rasprava o misiji Althea.

– Predsjedavajući Džaferović je istakao da su međunarodne vojne snage sastavni dio Daytonskog sporazuma, kao i da postoje relevantne i važeće odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojima se, bez vremenskih ograničenja, odobrava prisustvo EUFOR-a i NATO snaga u Bosni i Hercegovini u svrhu povođenja vojnih aspekata Daytonskog sporazuma – saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništvo BiH.

(StarMo)