Naslovnica Politika Džaferović: Schmidtov zakon retrogradan

Džaferović: Schmidtov zakon retrogradan

90
Šefik Džaferović

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da su sasvim opravdani protesti ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) i nezadovoljstvo građana izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Građani imaju pravo boriti se za princip da kao pojedinci budu jednaki pred zakonom. Stvarati od indvidualnih ljudskih prava tabu značilo bi stvarati opskurnu društvenu klimu”, rekao je Džaferović, saopćeno je u ponedjeljak iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Nekoliko stotina građana Bosne i Hercegovine okupilo se u ponedjeljak, 24. oktobra, na protestima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, tražeći povlačenje izmjena Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Proteste je organizirala neformalna grupa građana, a u najavi okupljanja na društvenim mrežama poručili su da traže povlačenje nametnutih odluka ili Schmidtovu smjenu.

Džaferović je također rekao da je visoki predstavnik svojim odlukama “osnažio ionako jaka kolektivna prava u Federaciji, a nije osnažio kolektivna prava u RS-u, niti individualna prava u cijeloj državi.”

“Indikativno je da visoki predstavnik potencira na deblokadi izbora Vlade i sudija Ustavnog suda. Postavlja se pitanje zašto nije donio samo mehanizme deblokade, već i druge izmjene o kojima nevoljko priča, a zbog kojih prima pohvale od vlasti susjedne države i stranačke grupacije okupljene oko HDZ-a. Činjenica da o podebljanju etničkih podjela nevoljko priča zapravo sve govori”, rekao je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH također je rekao kako bonske ovlasti nisu uvedene da bi se etički razgrađivala država “već da bi se integrisala”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)