Naslovnica BiH Džaferović Sattleru: ‘Mali Šengen’ da, ali pod okriljem EU

Džaferović Sattleru: ‘Mali Šengen’ da, ali pod okriljem EU

226

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johannom Sattlerom.

Zajednički je ocijenjeno da je Bosna i Hercegovina od kraja aprila do danas, uprkos problemima izazvanim pandemijom koronavirusa, ostvarila značajan napredak u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Naglašena je potreba da se u kratkom roku ulože dodatni napori kako bi veoma brzo bila riješenja i pitanja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa, Zakona o VSTV-u, te usvojena Strategija za procesuiranje ratnih zločina.

Predsjedavajući Džaferović je istakao da je vitalni interes BiH da se što prije ispune svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije, te je zahvalio ambasadoru Sattleru za podršku koju pruža u ovom procesu.

Teme razgovora bile su i regionalna saradnja, politički odnosi u Bosni i Hercegovini, kao i posjeta Predsjedništva BiH Bruxellesu i razgovori sa čelnim ljudima Evropske unije.

Predsjedavajući Džaferović je informirao ambasadora Sattlera o stavu Predsjedništva BiH koji se odnosi na takozvani Mali Šengen, istakavši da je Vijeće ministara zaduženo da sačini sveobuhvatnu analizu efekata koje bi pridruživanje ovoj inicijativi imalo za našu zemlju.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je naglasio da je svaka inicijativa koja doprinosi ekonomskom napretku i boljim odnosima u regiji dobrodošla, ali da je bitno da taj proces bude pod okriljem Evropske unije i njenih institucija – saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(StarMo)