Naslovnica Politika Džaferović pozvao Macrona da posjeti BiH

Džaferović pozvao Macrona da posjeti BiH

347

Pariz — Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je, zajedno sa više od 30 šefova država i vlada, u crkvi Saint-Sulpice odao posljednju počast bivšem predsjedniku Republike Francuske, koji je preminuo 26. septembra u 86. godini.

“Jacquesa Chiraca pamtit ćemo u Bosni i Hercegovini kao velikog prijatelja naše zemlje, koji je dao snažan doprinos angažmanu međunarodne zajednice na zaustavljanju rata, a kasnije i na uspostavljanju mira, reintegraciji BiH i trasiranju njenog euroatlanskog puta. Ime predsjednika Chiraca ostat će zapisano u historiji kao časno ime, jer je spadao među one svjetske lidere koji su jasno razlikovali dobro od zla“, dio je teksta koji je član Predsjedništva BiH Džaferović upisao u knjigu žalosti, saopćilo je Predsjedništvo, prenosi Patria.

Džaferović je prisustvovao i ručku kojeg je u Jelisejskoj palači za šefove država i vlada organizirao predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron.

U kraćem razgovoru sa predsjednikom Macronom, član Predsjedništva BiH Džaferović je zahvalio za gostoprimstvo, naglasivši da je komemoracija bila dostojanstvena i veličanstvena, kako i priliči velikom čovjeku kakav je bio predsjednik Chirac.

Džaferović je, istaknuvši dobre odnose Bosne i Hercegovine i Republike Francuske, uputio poziv predsjedniku Macronu da posjeti našu zemlju.

(StarMo)