Naslovnica Izdvojeno Džaferović: Posljednji trzaji velikodržavnih politika

Džaferović: Posljednji trzaji velikodržavnih politika

488
foto: Fena

Sarajevo — Retrogradne politike koje su u posljednje vrijeme sve glasnije nikada neće uspjeti osporiti suverenitet Bosne i Hercegovine koji je očuvan i u vremenima kada su te politike bile najjače – kazao je danas član Predsjedništva BiH Šefik Džeferović u obraćanju studentima Fakulteta političkih nauka.

Govoreći o temi “Prvi mart Dan nezavisnosti BiH i aktuelni trenutak u BiH”, istaknuo je da je sve u vezi s tim važnih državnim praznikom “čisto ko suza” te niko ne može osporiti odluke donese uoči referenduma, ali ni sam čin referenduma koji je organiziran u skladu sa Ustavom, a što je kasnije omogućilo međunarodno priznanje BiH kao nezavisne i suverene države.

O važnosti 1. marta potrebno je stalno govoriti, naglasio je Džeferović, ističući da je to jedan od najvažnijih datuma u ukupnoj historiji BiH jer je tada BiH krenula putem slobode, međunarodnog priznanja i nezavisnosti, a to je epohalno postignuće zbog čega mladi ljudi trebaju o tome znati što je moguće više.

“U ovom trenutkom za tim postoji naglašena potreba u situaciji kada se pokušava ugroziti suverenitet i integritet BiH, te elementarne vrijednosti ove države. Zato svi u BiH trebamo što više biti u kontaktu s ljudima i posebno onima koji nisu doživjeli ta vremena i objašnjavati šta se dešavalo 29. februara i 1. marta 1992. godine kao i koje su implikacije toga”, pojasnio je, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Pozvao je studente da nikada ne zaborave da je na referendum izašlo malo manje od dvije trećine građana BiH od kojih su gotovo svi rekli “DA” nezavisnoj državi, za Džaferovića lično taj referendum značio je “DA” za slobodu i odlučno “NE” ropstvu.

U trenutku održavanja referenduma nad BiH nadvile su se mračne sile, a BiH je bila u smrtnoj opasnosti, prijetio joj je nestanak čime bi nestali i svi oni koji vole ovu državu, prisjetio se Džaferović.

“Nakon vijekova u kojima je BiH bila pod imperijama došao je trenutak da postane nezavisna država. No, uslijedila je agresija, ali i časna odbrana Armije BiH te je potom potpisan Dejtonski mirovni sporazum koji je potvrdio bh. državnost”, kazao je Daferović.

Podsjetio je na riječi prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića koji je tokom potpisivanja tog mirovnog sporazuma kazao “ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut”.

Džaferović je iznio mišljenja da danas svi žive u znaku tih riječi, ali je podvukao da BiH nije nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom te da to tvrde pobornici retrogradnih politika.

“Naš cilj je cjelovita BiH i nećemo se umoriti od borbe za taj cilj, a ni vi se ne smijete umoriti od te borbe. Ne znam kada će retrogradnim politika doći kraj. Nadam se što prije nego kasnije jer je sve drugo samo gubljenje vremena”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Osvrnuo se i na pokušaj uklanjanja stranih sudija iz Ustavnog suda što ponovo zagovaraju politički predstavnici iz Republike Srpske, kazavši da su te sudije jedan dio uspostavljene ravnoteže, dodajući da se o svemu može razgovarati, ali samo ako će se cjelovito mijenjati Dejtonski mirovni sporazum.

Čini mu se, kaže, da su ovo posljednji trzaji velikodržavnih politika koje će morati nestati, a BiH će “prodisati” kada te politike odu “obje i velikosrpska i velikohrvatska”.

Svoj optimizam za takve stavove zasniva, kaže, na činjenici da su sve retrogradne politike osuđene na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu i to neki i za udruženi zločinački pothvat.

Čestitajući na kraju Dan nezavisnosti studentima pozvao ih je da s fakulteta ponesu znanje, a ne samo diplome jer je i njega znanje koje je on ponio s fakulteta odredilo u profesionalnoj i političkoj karijeri, ali to znanje odredilo ga je i kao čovjeka.

(StarMo)