Naslovnica Politika Džaferović odgovorio Milanoviću: Tu ni sapun ni parfem ne pomažu

Džaferović odgovorio Milanoviću: Tu ni sapun ni parfem ne pomažu

345
Šefik Džaferović; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović reagovao je na izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o situaciji u Bosni i Hercegovini i budućnosti Daytonskog sporazuma izazvao je buru reakcija iz Bosne i Hercegovine i regije, pogotovo na društvenim mrežama, prenosi N1.

“Dayton je takav kakav je i ne vidim uopće načina da ga se promijeni bez nasilja. Ne mislim na rat. Mislim naprosto na mentalno i svako drugo nasilje koje u BiH, to svatko zna, nikada nije prolazilo. I uvijek je izazivalo još veće nasilje. Vi ne možete bosanski sustav, bosanskohercegovački okvir promijeniti bez volje konstitutivnih naroda. To su Srbi, koji imaju Republiku Srpsku, koja je donesena, to ne možete poništiti. Mogu ja o tome misliti što god hoću, prošlo je 25 godina. Imate Srbe, čiji predstavnici govore svašta, ali imaju nekakva prava. Imate Hrvate – da, Hrvati postoje, kao i Bošnjaci, postoje, ne možemo se praviti da ne postoje – koji su nezadovoljni u toj državi. Je li to neka tajna? Jesam li ja nacionalist ili šovinist ako to kažem? To je sad problem onih koji se sa mnom ne slažu, što će to meni jako teško reći, mada će mi to reći, već i govore. Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o ičemu biti donošene bez suglasja triju konstitutivnih naroda, i to nije nikakav srednji vijek, i bez toga nema građanske države. Dakle, još jednom govorim – građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem”, rekao je Milanović.

Na ovu izjavu reagovao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

“Izjave koje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović daje u posljednje vrijeme puno više govore o njemu samome nego o Bosni i Hercegovini. Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i kesenofobiju, a tu ni sapun ni parfem ne pomažu”, naveo je Džaferović.

(StarMo)