Naslovnica BiH Džaferović o “Danu RS”: Neustavno i krivično djelo

Džaferović o “Danu RS”: Neustavno i krivično djelo

473
Šefik Džaferović

Sarajevo — Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je obilježavanje 9. januara kao dana RS-a “neustavan čin i krivično djelo”, zbog čega “treba da djeluju institucije BiH”.

Na otvaranju konferencije “Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992.”, Džaferović je istakao da oni koji čine krivično djelo nepoštivanja odluka Ustavnog suda “trebaju biti procesuirani”.

“Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. je početak svog zla u BiH, a taj čin je bio udar na ustavni poredak BiH i protivan je međunarodnom pravu” – upozorio je Džaferović.

Ističe da je tog dana počeo genocid i masovni zločini na tlu BiH, što je potvrđeno brojnim odlukama Haškog tribunala i Suda BiH.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić naveo je da proglašenje Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. predstavlja momenat kada počinje realizacija projekta podjele BiH, razdvajanja građana u ovoj zemlji i stvaranja onoga što se danas zove entitet Republika Srpska.

“Do tog cilja se došlo etničkim čišćenjem, progonima, logorima, silovanjima, ubijanjima i genocidom, što nije nečiji subjektivan stav nego mišljenje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju” – naglasio je Salkić.

(StarMo)