Naslovnica BiH Džaferović o bojkotu iz RS-a: Vrijeme je za reakciju pravosuđa

Džaferović o bojkotu iz RS-a: Vrijeme je za reakciju pravosuđa

509
Šefik Džaferović; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — “Nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od političkih predstavnika iz entiteta RS je krivično djelo i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, izjavio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović povodom najava predstavnika Republike Srpske na nivou Bosne i Herecegovine da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Džaferović ističe kako su Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kao i strane sudije u njemu, dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, isto kao što su to, naprimjer, entiteti.

“Svi oni koji najavljuju blokade rada institucija države Bosne i Hercegovine, morali bi biti svjesni da je to udar na Dejtonski mirovni sporazum. Time dovode u pitanje mir i stabilnost i neminovno vode prestanku važenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U tom slučaju, država Bosne i Hercegovina, koja je postojala i prije Dejtona, nastavit će svoje postojanje. U pitanje će biti dovedeno samo ono što je nastalo u Dejtonu, a to su prije svega entiteti”, naglašava Džaferović.

Također upozorava da je krajnje vrijeme za reakciju pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, kao i za odlučno djelovanje predstavnika međunarodne zajednice, a naročito zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(StarMo)