Naslovnica BiH Džaferović: Ništa se neće graditi na Drini bez dozvole BiH

Džaferović: Ništa se neće graditi na Drini bez dozvole BiH

212
Šefik Džaferović

Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je u emisiji ‘Pressing’ na televiziji N1 da je u pripremi pravna reakcija BiH na dogovor Srbije i RS-a o gradnji hidrocentrala na rijeci Drini.

– Što se tiče imovine, mi još nismo riješili pitanje državne imovine i to mora biti riješeno odlukama Ustavnog suda. Kada su u pitanju hidroelektrane na Drini, sve je to protiv Ustava i protiv toga ćemo se boriti i visoki predstavnik zbog toga ne može da ode. Oni koji zagovaraju da on ode, ponašaju se tako da visoki predstavnik nikad ne ode odavde – rekao je Džaferović te komentarisao potpisivanje zajedničke izjave o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu reke Drine između premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera RS-a Radovana Viškovića, naglasivši kako je to neustavno.

– Imate državni zakon o koncesiji, pa odluku Ustavnog suda koja govori o državnoj imovini, pa o unutrašnjoj plovidbi. Rijeka Drina je međunarodna rijeka i plovna je i to je granična rijeka i nije moguće graditi ništa bez odluka BiH – rekao je član Predsjedništva BiH.

(StarMo)