Naslovnica BiH Džaferović: Nismo mi bili iznad Beograda sa kalašnjikovom

Džaferović: Nismo mi bili iznad Beograda sa kalašnjikovom

508
Šefik Džaferović

Sarajevo — “Pokušaji revizije istine nikada neće proći i što prije srbijanska strana to shvati, to će biti bolje i za odnose naših zemalja. Mi koji smo branili BiH od agresije nemamo se čega ni stidjeti ni plašiti – kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Džaferović dalje podvlači da Bosna i Hercegovina “želi dobre odnose sa Srbijom, ali da Srbija treba shvatiti da se mora poštovati istina o proteklom ratu i da mora prestati sa pokušajima revizije istine”.

“Već sam rekao jednom prilikom da niko od nas, pa ni ja, nismo bili iznad Beograda s kalašnjikovim u ruci, već su brojni srbijanski zvaničnici, pa i oni koji su danas aktuelni, bili s kalašnjikovim u ruci iznad Sarajeva. Bosna i Hercegovina želi dobre odnose sa Srbijom, ali Srbija treba shvatiti da se mora poštovati istina o proteklom ratu i da mora prestati sa pokušajima revizije istine.
Nastavit ćemo sa ovakvim zahtjevima prema Srbiji, ali ćemo razvijati i saradnju i rješavati druga brojna otvorena pitanja. Bosna i Hercegovina od svojih susjeda traži da je poštuju onoliko koliko Bosna i Hercegovina poštuje njih i da se otvorena pitanja rješavaju dijalogom. Ukoliko postoje različiti pogledi na rješavanje nekog otvorenog pitanja, onda se moraju primjeniti međunarodne norme i standardi. Jedino tako možemo ići naprijed” – kaže Džaferović.