Naslovnica Politika Džaferović nakon sastanka s Escobarom: Nema puta unazad!

Džaferović nakon sastanka s Escobarom: Nema puta unazad!

113
Šefik Džaferović

Sarajevo — “Niko nema pravo u Bosni i Hercegovini da unilateralno uništava dostignuti nivo reformi i izgrađenost institucija BiH”, podcrtao je to u svome obraćanju javnosti član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrielom Escobarom.

“Sljedeća jako bitna i važna poruka je da BiH mora nastaviti svojim evropskim putem, sa ispunjavanjem obaveza iz Mišljenja Evropske komisije i iz usvojenog programa reformi. Sljedeća stvar koja je istaknuta od Escobara je ekonomska saradnja u području regiona Zapadnog Balkana. Potrebno je da države Zapadnog Balkana ekonomski sarađuju u okviru regionalnog tržišta, u okviru Berlinskog procesa pod okriljem Evropske unije“, izjavio Džaferović, prenosi televizija N1.

Dodao je kako je Escobaru kazao da je naša zemlja 10. novembra prošle godine potpisala niz dokumenata kada je u pitanju regionalna ekonomska saradnja, ali je naveo i da se moraju raščistiti inicijative iz Beograda, Tirane i Skoplja kada je u pitanju “Otvoreni Balkan”.

“Što se mene tiče, BiH treba da ide putem regionalne saradnje. Imamo usvojene dokumentacije i treba pristupiti implementaciji tih dokumenata“, rekao je.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je kazao i da je na sastanku sa Escobarom podcrtao da je sadašnja blokada institucija BiH apsolutno neprihvatljiva.

“Institucije se odmah moraju deblokirati. Nema nikakvog umanjenja dostignutog nivoa reformi i niko neće moći postići nikakav rezultat na tom planu. Treba da ispunjavamo ovih 14 prioriteta i u okviru toga je i pitanje Izbornog zakona i državna imovina. Ono što sam kazao je da je vrlo važno da se sagleda odnos BiH i naših susjeda i rješavanje otvorenih pitanja, prije svega Ugovora o granici. Odmah sa Srbijom i Hrvatskom treba da se finalizira proces zaključivanja ugovora o državnoj granici onako kakvo su bile na dan priznavanja BiH. BiH mora imati pristup otvorenom moru kad je u pitanju Hrvatska i mislim da bi to jako relaksiralo ukupne odnose u regionu. Dalje je odluka o imovini, kao i presude Haškog tribunala koje se moraju poštovati“, istakao je Džaferović.

Ponovio je kako je put BiH da izgrađuje reforme, da sarađuje u regionu na ovim principima i da ide evropskim putem.

Na pitanje reporterke N1 da li se Escobarom razgovarao o članu Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te šta misli o Dodikovim sastancima sa premijerima Mađarske i Slovenije, Džaferović je odgovorio kako se “nije bavio Dodikom”, niti je razgovarao o Dodiku.

“Oni će imati sastanak i oni će razgovarati o tome. Za mene je važno da je Escobar rekao da nema nikakvog, niti može biti bilo kakvog unilateralnog umanjenja reformi unutar BiH, unilateralnog tumačenja ili destruiranja bilo koje reforme u BiH. Sve smo radili u skladu sa Dejtonskim sporazumom“, istakao je Džaferović.

Dodao je i da ne bi želio da nagađa o sastancima Dodika sa Orbanom i Janšom, kao ni to šta je radila predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović te podcrtao sljedeću stvar: “Za BiH je najbitnija stvar mir i stabilnost da će biti sačuvani, niko ne može svojom akcijom unilateralno uništavati reforme u BiH“.

Dodao je kako BiH trebamo kao multietničku državu te da moramo i trebamo razvijati našu regionalnu saradnju u skladu s principima koji su usvojeni u Sofiji prošle godine.

(StarMo)