Naslovnica Politika Džaferović: Milanović kao “nepristojan gost u tuđoj kući”

Džaferović: Milanović kao “nepristojan gost u tuđoj kući”

87
Šefik Džaferović

Sarajevo — Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ocijenio je danas kako se hrvatski predsjednik Zoran Milanović u BiH “ponaša kao nepristojan gost u tuđoj kući”.

Džaferović je kazao kako današnje izjave Milanovića o Bosni i Hercegovini sadržavaju vokabular kakav jedan ozbiljan državnik ne bi trebao koristiti, naročito jer je gospodin Milanović u Bosni i Hercegovini, te se uz ovakve izjave ponaša kao nepristojan gost u tuđoj kući.

– Gospodin Milanović nema nikakve ovlasti, niti je pozvan da se bavi unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine. Njegovi pokušaji da to uradi prožeti su neznanjem i neozbiljnom arogancijom, čime gospodin Milanović postaje sve veći rasadnik nestabilnosti i retorike podjela i uvreda. Ako poštuje BiH, onda je dužan poštovati i njen Ustav i njene institucije. Bio je elementarni red da razgovara sa institucijama Bosne i Hercegovine i da dvije države konačno počnu rješavati otvorna pitanja, kao što su granica, imovina, poštivanja prava BiH na pristup otvorenom moru, Trgovska gora i sl, poručio je član Predsjedništva BiH.

Što se tiče Daytona, koji jeste Hrvatska potpisala, dodao je Šefik Džaferović – “jer je nakon Srbije učestvovala u agresiji na BiH”, po njemu je Federacija BiH jedna izborna jedinica koja daje dva člana Predsjedništva BiH.

– Nigdje se ne govori o etničkoj legitimaciji, već samo o etničkoj identifikaciji kandidata. Drugim riječima, nigdje u Daytonu ne stoji da Hrvati biraju jednog, a Bošnjaci drugog člana. Stoji samo da je jedan član Hrvat, a drugi Bošnjak, a Evropski sud za ljudska prava je naložio da se i to obriše iz Ustava BiH, jer svi građani imaju pravo da budu birani a ne samo Bošnjaci i Hrvati. Ovo što nam nudi gospodin Milanović je put u potpunu etničku podjelu BiH i potpuno ukidanje građanskog principa, koji je također ugrađen u Dayton, zaključio je.

(StarMo)