Naslovnica Politika Džaferović: Manipulantsko ponašanje HDZ-a

Džaferović: Manipulantsko ponašanje HDZ-a

206
Šefik Džaferović

Sarajevo — Odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christana Schmidta je iznuđena manipulantskim ponašanjem HDZ-a i ministra finansija Vjekoslava Bevande – smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

– HDZ je proteklih godinu-dvije najavljivao da će pokušati blokirati izbore, što je očigledno i radio proteklih sedmica. Manipulantski je pokušavao prikriti svoje namjere, kroz ove epizode s posebnom odlukom i budžetom.

Ministar finansija je jučer predložio odluku za koju se vrlo brzo ispostavilo da je neprovodiva i da je predložena samo kao nova prepreka izborima. Pozdravljam odluku visokog predstavnika, koja je bila nužna, jer bi, u protivnom, HDZ osporio osnovno demokratsko pravo građana i jer bi neodržavanje izbora odvelo BiH još veću krizu, a to nema niko pravo da radi.

Odluku će biti potrebno analizirati, ali je izuzetno značajno što se njome rješava finansiranje u budućnost i sprječava ponavljanje ovakvih situacija.

Upravo je to uloga visokog predstavnika da do kraja provođenja svog mandata dovrši sistem, učini ga funkcionalnim i ukloni ovakve mogućnosti beskrajnih blokada i manipulacija, kroz zloupotrebe veta, kvoruma i drugih procedura specifičnih za dejtonski sistem. Sve dok postoje takve rupe u sistemu, OHR ima svoju ulogu u BiH i zaslužuje punu podršku, a osporavanje njegove uloge je licemjerno i neodgovorno – naglasio je, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)