Naslovnica Izdvojeno Džaferović: Macronova izjava je opasna za BiH

Džaferović: Macronova izjava je opasna za BiH

421
Šefik Džaferović

Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u intervjuu za TRT World komentarisao je izjavu francuskog predsjednika Emanuela Macrona koji je kazao da je BiH “tempirana bomba”.

“Imamo mnogo problema u državi i problem povratka sa stranih ratišta nije glavni problem s kojim se suočavamo. Najveći problem je unutrašnja politika. Toga je Macron svjestan kao i politike susjednih zemalja. Politika koja nije riješena nakon rata devedesetih godina. Danas te politike pokušavaju da učine isto na drugačiji način, kroz priču o secesiji i etničkim podjelama i Macronova izjava je u tom kontekstu opasna za BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i ja smo poduzeli neophodne korake kako bismo još jednom upoznali francuskog predsjednika šta se dešava u BiH. BiH treba pomoć prijatelja i ne trebamo nekoga ko nam to sve još više otežava. Ova izjava je važna, jer dolazi od predsjednika tako važne evropske države” – kazao je Džaferović.

Džaferović je kazao kako na zapadnom Balkanu žive muslimani kao i u Evropi, te da bi Evropa trebala biti izgrađena na različitostima.

(StarMo)