Naslovnica Politika Džaferović-Lajčak: Što prije implementirati 14 preporuka EK

Džaferović-Lajčak: Što prije implementirati 14 preporuka EK

171

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Džaferović i Lajčak su u telefonskom razgovoru razmijenili mišljenja o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o posljedicama pandemije koronavirusa.

Konstatovano je da je podrška koju je EU pružila Bosni i Hercegovini izuzetno značajna, te da će u velikoj mjeri doprinijeti ublažavanju posljedica pandemije.

Razgovarano je i o nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine, kao i inicijativi Predsjedništva BiH da se što prije implementira 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Lajčak je pozdravio aktivnosti koje je Predsjedništvo BiH preduzelo na ubrzavanju evropskog puta i iniciranju ubrzanog provođenja reformi.

Tema razgovora bio je i Samit EU – Zapadni Balkan u Zagrebu, koji će biti održan sutra u formatu video-konferencije.

Predsjedavajući Džaferović i specijalni predstavnik EU Lajčak su se saglasili da je ovaj samit prilika da se Bosni i Hercegovini otvori perspektiva dobijanja kandidatskog statusa u što skorije vrijeme, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(StarMo)