Naslovnica BiH Džaferović, Komšić: Ne pristajemo na ultimatume srpske strane!

Džaferović, Komšić: Ne pristajemo na ultimatume srpske strane!

520
foto: Predsjedništvo BiH

Sarajevo — Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović obavijestio je ambasadore zemalja Kvinte i šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera da on i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić neće pristati na bilo kakve ultimatume srpske strane.

Džaferović je istakao da je blokada rada državnih institucija apsolutno neprihvatljiva, objavili su sarajevski mediji, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ambasadorima je, dodaje se, prenesen odlučan stav članova Predsjedništva BiH i njihovo čvrsto opredjeljenje za striktno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Naglašena je i uloga Ustavnog suda BiH i stranih sudija u njemu, kao mehanizma zaštite Ustava BiH, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Džaferović i članovi Kimšićevog kabineta danas su razgovarali sa ambasadorima zemalja članice Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom o sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH i kako je navedeno, krize izazvane blokadom državnih institucija od predstavnika političkih stranaka iz Republike Srpske.

Džaferović je istakao da sva rješenja moraju biti plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i evropskih standarda, a nikako pokušaja dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike.

(StarMo)