Naslovnica Izdvojeno Džaferović: Kolinda pripada retrogradnim snagama

Džaferović: Kolinda pripada retrogradnim snagama

553
Šefik Džaferović

Sarajevo — Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, nakon posjete hrvatske predsjednice i kandidatkinje za novi predsjednički mandat Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini, izjavio je da najradije ne bi komentarisao njene izjave jer se radi o njenom istupu u predizbornoj kampanji u susjednoj Hrvatskoj.

“Vjerovatno ona očekuje naše reakcije i na taj način želi da priskrbi neke jeftine političke poene. Međutim, izrečena je jedna stvar koja mene kao čovjeka boli. Grabar-Kitarović je svojom izjavom zapravo optužila čitav jedan narod u BiH kako želi da priskrbi Bosnu i Hercegovinu za sebe. To ne rade ozbiljni političari. Ozbiljni političari ne vrijeđaju narode. Ne treba da vrijeđaju nikoga, a posebno ne narode”, istakao je Džaferović.

Narod na kojeg je Grabar-Kitarović mislila, kako je dodao, doživio je genocid u ovoj zemlji i nad njim su izvršeni masovni zločini.

“Protjeran je sa ogromnog dijela teritorije BiH i taj narod se bori za cjelovitu i demokratsku BiH, državu u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni na svakom njenom pedlju. Nikada se nećemo proći dok ne realiziramo taj cilj. Retrogradne snage, kojima očigledno i Grabar-Kitarović pripada, zalažu se za nešto drugo, za teritorijalne ili etničke podjele. Nema nikakvih dodatnih ni teritorijalnih, ni etničkih podjela u BiH”, kazao je Džaferović, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Poručio je da se Izborni zakon treba promijeniti, ali da se prije svega moraju ispoštovati presude Evropskog suda za ljudska prava, kojima treba osigurati ravnopravnost svakom građaninu jer su danas obespravljeni unutar BiH oni građani koji ne pripadaju niti jednom od konstitutivnih naroda.

“To treba da bude put i mi ćemo slijediti evropske standarde”, poručio je Džaferović.

Naglasio je da se Grabar-Kitarović neće pitati o tome šta će se raditi u BiH.

“Mi ćemo krojiti svoju sudbinu onako kako mi mislimo. Kada kažem mi, mislim na sve narode, sve građane i sve političke opcije koje postoje unutar BiH”, istakao je Džaferović.

Dodao je da će proći izbori i u Republici Hrvatskoj i da valja uvijek misliti hladne glave. Doći će vrijeme kada će se, prema njegovim riječima, trebati rješavati otvorena pitanja, a ona postoje između Hrvatske i BiH.

“Hrvatska i BiH su dvije države koje su međusobno upućene jedna na drugu i mi treba da razvijamo dobrosusjedske, prijateljske odnose i da rješavamo otvorena pitanja. Ako ih možemo riješiti dogovorom, dobro ih riješili. Ako ne, onda da uključimo standarde međunarodnog prava i na taj način rješavamo odnose između naših država”, kazao je član Predsjedništva BiH.

(StarMo)