Naslovnica Politika Džaferović: Koga zanima neka otvori web stranicu NATO-a

Džaferović: Koga zanima neka otvori web stranicu NATO-a

328
Šefik Džaferović

Sarajevo — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon polaganja cvijeća ispred Vjećene vatre, povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, na novinarska pitanja, između ostalog, odgovorao je i o suštini dokumenta koji je donijelo Predsjedništvo BiH u vezi sa ANP-om, te o različitim stavovima i tumačenjima ostala dva člana Predsjedništva.
“Ja sam netom nakon sjednice Predsjedništva sasvim jasno poručio bh. javnosti da se radi o odluci koja je donesena konseznusom. To je odluka koja je duboko na tragu poštivanja principa vladavina prava, donesenih zakona, odluka i strategija koje su važeće u ovoj zemlji. To je odluka koja je prihvatljiva NATO savezu i što je jako važno da je to odluka koja omogućava deblokadu formiranja vlasti na državnom nivou. Očekujem da se vlast na državnom nivou što je moguće prije uspostavi, da se uspostavi što je moguće prije vlast na federalnom novou i u preostalim kantonima, te da se konačno počne raditi posao zbog čaga su vlasti birane u ovoj zemlji” – kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH je naglasio da “ko hoće da sazna kakav je status BiH kada je u pitanju njen NATO put, neka otvori web stranicu NATO saveza, sve će mu se samo kazati”.

“Ja ne želim da učestvujem u toj polemici, ja mislim da nam te vrste polemika nisu potrebne. Jednostavo, stvari su potpuno jasne i transparentne. Ovo je odluka, koja nije poraz niti pobjeda, niti jednog političara, niti jedne politike u BiH. Ovo je pobjeda BiH i ljudi koji žive u BiH” – smatra Džaferović.

Na pitanje da li ova odluka Predsjedništva BiH poništva vojnu neutralnost Republike Srpske, Džaferović je odgovorio da “odluka omogućava unaprijeđenje našeg odnosa i saradnje sa NATO svezom i poštivanje svih odluka koje su donijeli BiH i NATO savez u vezi s tim pitanjem”.

(StarMo)