Naslovnica BiH Džaferović i Michel: EU “privržena čvrstoj evropskoj perspektivi BiH”

Džaferović i Michel: EU “privržena čvrstoj evropskoj perspektivi BiH”

727

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je sa predsjednikom Vijeća Evropske unije Charlesom Michelom.

U telefonskom razgovoru uoči današnjeg samita Evropska unija – Zapadni Balkan, predsjedavajući Džaferović i i predsjednik Michel “razmijenili su stavove o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine”.

Predsjednik Vijeća EU-a je kazao da je EU predana da ojača veze sa regijom Zapadnog Balkana, te da je to jedan od ključnih prioriteta u njegovom mandatu.

Michel je naglasio da EU “ostaje privržena čvrstoj evropskoj perspektivi za Bosnu i Hercegovinu i ostale države regije”.

Predsjedavajući Džaferović je upoznao predsjednika Michela s koracima koje su institucije Bosne i Hercegovine preduzele na ubrzanju evropskog puta i ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Izrazio je očekivanje da Bosna i Hercegovina što prije dobije kandidatski status i otpočne pregovore sa EU-om. Predsjedavajući Džaferović je obavijestio predsjednika Michela da će se Bosna i Hercegovina na današnjem samitu pridružiti Deklaraciji EU-a.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović informisao je predsjednika Vijeća EU-a Michela i o situaciji u BiH u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Zahvalio je EU za pakete finansijske pomoći namijenjene za prevladavanje zdravstvene i ekonomske krize, kao i za uvrštavanje Bosne i Hercegovine u sistem javnih nabavki EU, naglasivši da je to najznačajnija podrška koju je naša zemlja dobila.

(StarMo)