Naslovnica Region Džaferović: EU da “ubrzano primi” zemlje Zapadnog Balkana

Džaferović: EU da “ubrzano primi” zemlje Zapadnog Balkana

86
Šefik Džaferović

Ljubljana — Glavni zaključak zajedničke deklaracije u okviru procesa Brdo-Brijuni je da se šalje jasna poruka Evropskoj uniji da prema Zapadnom Balkanu ima geostrateški i geopolitički pristup, te da se sve zemlje članice ubrzano prime u EU, izjavio je za BHRT član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, nakon sastanka lidera procesa Brdo – Brioni na Brdu kod Kranja.

– Što prije to bude, to će i Zapadni Balkan i Evropska unija biti sigurniji, stabilniji i prosperitetniji, rekao je Džaferović u emisiji BHT1 uživo.

Na današnjem samitu lidera procesa Brdo-Brijuni usvojena je zajednička deklaracija, kojom se Evropska unija poziva da region Zapadnog Balkana vidi kao cjelinu. Kako je istaknuto, proširenje EU na zemlje regije je geopolitička nužnost i najvažniji preduvjet za stabilnu, perspektivnu i održivu budućnost Evrope.

– Svrha ove platforme za saradnju je saradnja između država članica, pojedinačno bilateralna saradnja, njihova zajednička multilateralna saradnja i unapređenje evropskog puta svih država jer sve države članice su aspiranti za članstvo u Evropskoj uniji, istakao je Džaferović.

Džaferović je tokom svog obraćanja na sastanku lidera procesa Brdo-Brijuni upozorio i na probleme koje Bosna i Hercegovina ima sa susjednim zemljama, prije svega misleći na granice.

– Ja sam govorio istinu. Želim saradnju sa svim državama regiona, posebno sa susjedima Bosne i Hercegovine, ali to ne znači da otvorena pitanja treba da guramo pod tepih. Treba da ih stalno ističemo i tražimo načine kako da ih rješavamo, rekao je Džaferović.

(StarMo)