Naslovnica Izdvojeno Džaferović-Erdogan: Turska će osigurati vakcine za BiH

Džaferović-Erdogan: Turska će osigurati vakcine za BiH

221
foto: Predsjedništvo BiH

Sarajevo/Istanbul — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je u petak, 6. novembra u Istanbulu s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom o brojnim temama koje su od značaja za obje zemlje, a jedna od tema odnosila se na posljedice korona virusa.

Turski predsjednik Erdogan je rekao da će Turska u narednim mjesecima dobiti vakcine protiv korona virusa, a dio tih vakcina bit će dodijeljen i BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjedavajući Džaferović je, u izjavi za Fenu, naveo kako je “Turska do sada pomagala BiH u borbi protiv pandemije korona virusa i to će nastaviti raditi”.

“Turska će vrlo brzo dobiti vakcinu, a spremnost za tu pomoć je i danas iskazana te će obuhvatati vakcine”, rekao je on.

Džaferović je rekao kako je Erdogana prije svega zanimala je politička situacija u Bosni i Hercegovini, te da mu je on detaljno prenio sve elemente aktuelne situacije.

“Erdogan je ponovio da Turska podržava stabilnost i mir u BiH, reforme, evropski, kao i NATO put BiH te suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, izjavio je Džaferović.

Također, tema razgovara bila je i izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd. Prošle godine zaključen je memorandum s Turskom, a sada je potrebno zaključiti međudržavni ugovor sa svim elementima i što prije otpočeti s izgradnjom autoputa.

“Ovih dana vode se neki razgovori na nivou radnih grupa i vjerujem da će se i ta ideja pretvoriti u stvarnost i da će početi da se realizira i u praksi”, kazao je Džaferović.

Poseban aspekt današnjeg razgovora, piše Fena, bila je ekonomska saradnja i podrška Republike Turske ekonomiji BiH. Turska i BiH prošle godine zaključile su Ugovor o slobodnoj trgovini, a BiH je dobila režim, kada je u pitanju izvoz bh. roba na tržište Turske, kakav imaju rijetke države na svijetu.

“BiH još uvijek nije iskoristila sve mogućnosti Ugovora o slobodnoj trgovini i trebamo vidjeti šta se treba uraditi kako bi se one iskoristile, jer je cilj da se uz pomoć tog ugovora poveća robna razmjena sa sadašnjih između 720 i 730 miliona eura na milijardu eura na godišnjem nivou”, pojasnio je Džaferović.

To je cilj, dodao je, za ovu godinu, iako se ne zna koliko će se u tome uspjeti zbog pandemije korona virusa, ali on bi trebao biti postignut u narednom periodu.

Kako je zaključio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, današnji susret potvrdio je dobre odnose između Republike Turske i Bosne i Hercegovine te je on dao podsticaj da se oni jačaju u budućnosti.

(StarMo)