Naslovnica Život Džaferović: Čuvati sjećanje na holokaust

Džaferović: Čuvati sjećanje na holokaust

97

Sarajevo/Malmő — Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je u poruci koju je uputio na Međunarodnom forumu posvećenom sjećanju na holokaust i borbi protiv antisemitizma da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena da čuva sjećanja na holokaust i prenosi ih novim generacijama, kako se zločini ne bi ponovili.

“Želim na ovom mjestu potvrditi posvećenost Bosne i Hercegovine očuvanju sjećanja i istine o holokaustu”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Džaferović je kazao i da će inicirati istraživački projekat Memorijalnog centra u Srebrenici, koji bi bio realizovan u saradnji s Jevrejskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i ustanovama posvećenim izučavanju holokausta, a s ciljem očuvanja sjećanja na holokaust.

On je u svom obraćanju istaknuo i pozdravio činjenicu da su vlasti Kantona Sarajevo, u saradnji sa Jevrejskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i Vijećem Evrope, organizovali da se u tri posljednja mjeseca ove godine, u tri srednje i tri osnovne škole, održi nastava o holokaustu.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvuje na Forumu u Malmeu na poziv premijera Švedske Stefana Lofvena, koji ga je i dočekao u svojstvu domaćina na početku događaja.

Džaferović će na marginama Međunarodnog foruma, u toku dana, imati susrete i sa drugim zvaničnicima koji učestvuju na ovom događaju – najavljeno je iz Predsjedništva BiH, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)