Naslovnica BiH Džaferović: Čuvamo dostojanstvo i ponos svoje domovine BiH

Džaferović: Čuvamo dostojanstvo i ponos svoje domovine BiH

162
Šefik Džaferović

Sarajevo — Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su danas sastanak sa minsitrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim koji se nalazi u posjeti BiH.

“Želimo da na ovaj način očuvamo dostojanstvo i ponos svoje domovine BiH. Ruska Federacija je velika država, svjetska sila, BiH nije svjetska sila, ali je veoma važna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku. Rusija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali izjave koje su jučer date na pres-konferenciji od strane ministra Lavrova, govore nam nešto drugačije”, naveo je Džaferović, javlja televizija N1.

Poručio je da poštovati Dejtonski mirovni sproazum znači poštovati sve njegove anekse.

“Prva stvar koja se navodi u sporazumu je država BiH, njen kontitunitet, institucije, njena zastava i grb. To se mora poštovati, to jučer nije ispoštovano. Poštovati Dejtonski sporazum znači poštovati svih 11 aneksa. Odlazak OHR-a iz BiH zagovaraju snage koje stalno govore o secesiji.

Ideja je bila da odemo na sastank i sve ovo kažemo ili da ne odemo na sastanak. Procijenili smo na kraju da je ovaj postupak jača poruka. Ovo je poruka i našim prijateljima iz Evrope, našim partnerima, da smo mi ponosni ljudi i odlučni. Kada jedanput donesemo odluku u ovoj zemlji, moramo je se pridžavati”, naveo je Džaferović.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)