Naslovnica Izdvojeno Džaferović: Čudne izjave Zorana Milanovića

Džaferović: Čudne izjave Zorana Milanovića

250
Šefik Džaferović

Sarajevo — Iz kabineta Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bili su bez komentara na izjavu predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića koji je najavio da bi ‘njegova potpora ulasku BiH u NATO mogla biti uslovljena izmjenom izbornog zakonodavstva u BiH’.

„Ne želimo komentirati čudne izjave predsjednika Milanovića“, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa iz Džaferovićevog kabineta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je 1. oktobra kako ‘ima problem da u NATO uđe država koja je tako neusklađena’.

„I kada mi neko kaže da će Bosna i Hercegovina ući u NATO, evo – mi smo članica NATO-a, ja sam predsjednik i vrhovni komandant i imam problem da u NATO uđe država koja je tako neusklađena. Jer preuzimam garancije za takvu državu. Ja bih rado – i radi Bošnjaka, i radi Hrvata u BiH, Srbi su protiv – ali u ovakvoj situaciji ti sebi stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. To je ugovorna obaveza, a saveznik je nije u stanju ispunjavati. Tako da je to isto jedna tema za razgovor, kazao je Milanović.

Prethodno se predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković susreo 28. septembra u Zagrebu sa dvojicom zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH – Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, koji su i predsjednici Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice.

Bakir Izetbegović je izjavio kako nema namjeru da se sastane sa predsjednikom Hrvatske, dok Zoran Milanović ne razgovara sa svim članovima Predsjedništva BiH.

U Zagrebu je na poziv predsjednika Zorana Milanovića 16. septembra boravio srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, kojeg je osim Milanovića, primio i Plenković.

Taj susret i Milanovićev poziv izazvao je negativne reakcije zvaničnog Sarajeva.

(StarMo)