Naslovnica Politika Džaferović: Čekaju signal da pokrenu krvavi pir

Džaferović: Čekaju signal da pokrenu krvavi pir

521
Šefik Džaferović

Sarajevo — Uticajni evropski portal Euronews objavio je priču o navodnom slovenačkom non-paperu, koji je proteklih dana uzrokovao pravu diplomatsku buru na Balkanu, ali i šire.

-Eksplozivni memorandum koji zagovara prekrajanje granica nezavisnih država nastalih nakon raspada Jugoslavije, te reduciranje Bosne i Hercegovine na trećinu njene trenutne teritorije, izazvao je strahove i obnovio sučeljavanja u regionu, navodi se u članku Euronewsa.

Pojašnjava se da nepotpisani dokument, za koji se tvrdi da je došao do najviših krugova u Briselu, sadrži prijedloge o proširenju teritorija Srbije, Hrvatske i Albanije nauštrb Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova.

-Ideja, koja je naišla na brojne kritike u regionu, jeste da se nastavi tamo gdje se stalo sa jugoslovenskim ratovima te da se kreiraju monoetničke države što je u direktnoj kontradikciji sa naporima EU i drugim međunarodnim naporima da se osnaži multikulturalizam na Zapadnom Balkanu, piče u članku Euronewsa, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Navedeno je da e dokument povezuje sa kabinetom slovenačkog premijera Janeza Janše, koji, kako se ističe, nije htio ni potvrditi ni negirati ove tvrdnje za Euronews.


Dalje se navodi da je sve počelo ranije, sa posjetom predsjednika Slovenije Boruta Pahora Bosni i Hercegovini, što je za Euronews potvrdio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

-Predsjednik Slovenije je kazao da postoje neki krugovi u EU koji smatraju da je potrebno ‘dovršiti proces raspada Jugoslavije’, pa tek onda nastaviti sa integracijom Zapadnog Balkana u EU. Ja sam na to odgovorio da je disolucija Jugoslavije završen proces. Zatim nas je, u tom kontekstu pitao, da li bi bio moguć miran razlaz BiH, na što smo gospodin Komšić i ja kazali da ti koji zagovaraju takve ideje guraju ovu državu i region guraju u rat, kazao je Džaferović.

Džaferović je u izjavi za Euronews dodao da je non-paper očigledan pokušaj destabilizacije države.

-Ovaj dokument je probudio opravdane strahove unutar BiH i pokazao je da secesionističke snage samo čekaju bilo kakav signal iz EU, pa da ponovo pokrenu svoj krvavi pir. Ne mislim da je ovo došlo od zvaničnog Brisela, već od radikalnih krugova, koji pokušavaju prikazati svoje retrogradne ideje kao evropske. Bilo kakvo prekrajanje granica po etničkom principu, vodilo bi ka destabilizaciji ne samo BiH i regiona, već i ukupne evropske stabilnosti, kazao je Džaferović.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)