Naslovnica Politika Džaferović-Cavusoglu: Jačati ekonomsku saradnju

Džaferović-Cavusoglu: Jačati ekonomsku saradnju

119

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas nakon susreta sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlütom Çavuşoğluom u Sarajevu, da postoji ogroman prostor za napredak i jačanje saradnje u ekonomskoj oblasti između BiH i Turske.

– Vrlo prijateljski i jako koristan sastanak za BiH. Govorili smo o našim biletaralnim odnosima koji su u svakom sektoru na najvišem mogućem nivou. Odnosi su izvanredni, prijateljski i bratski u oblasti politike, a oni u oblasti ekonomije bi mogli da budu na višem nivou i radimo na tome – istakao je Džaferović.

Pojasnio je da je sastanak bio prilika da analiziraju te odnose te da uvide šta je to što mogu još više uraditi kako bi unaprijedili izuzetno dobre odnose.

Tvrdi da u oblasti ekonomije postoji prostor za jačanje saradnje te podsjetio je da su Turska i BiH zaključile Ugovor o slobodnoj trgovini. Dodao je da je Turska BiH dala najpovoljniji režim kad je u pitanju slobodna trgovina u odnosu na ostale države svijeta.

– Tu postoji ogroman prostor za napredak i jačanje saradnje. To ćemo svakako iskoristiti – poručio je.

Džaferović je naglasio da Turska igra vrlo važnu i vrlo značaju stabilizirajuću ulogu na području cijelog zapadnog Balkana, što je vrlo važno, a posebno u današnjem vremenu. Također je kazao da Turska podržava suverenitet, teritorijalni integritet BiH te njen evropski i NATO put.

– Turska podržava sve reforme koje smo napravili u BiH, to je prijatelj koji ne traži ništa od Bosne i Hercegovine, a pruža nam podršku. Najvažnija stvar je da je odnos Turske prema BIH iskren, pošten i prijateljski – poručio je.

Govoreći o odnosu BiH spram invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, Džaferović je podvukao da se tu ništa nije promijenilo niti da se može promijeniti odlaskom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Sankt-Peterburg.

– To je njegov privatni odlazak i iza toga ne stoji Predsjedništvo BiH – zaključio je Džaferović.

Cavuşoğlu boravi u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u okviru koje je tokom jučerašnjeg dana posjetio Šehidsko mezarje Kovači te održao sastanke sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom-ef. Kavazovićem i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom. Također, danas se sastao s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković te članom Predsjedništva BiH Željkom Komšiće.

Çavuşoğlu je 14. juna u Istanbulu razgovarao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o dešavanjima u regionu, posebno u BiH.

Posjeta Mevluta Çavuşoğlua Bosni i Hercegovini dio je šire turneje šefa turske diplomatije koja uključuje sastanke i razgovore sa zvaničnicima Hrvatske, Srbije i Kosova, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)