Naslovnica BiH Džaferović: Asimetrična rješenja nisu dobra…

Džaferović: Asimetrična rješenja nisu dobra…

102
Šefik Džaferović

Sarajevo — Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, da je jako “bitno da postoji sinhronizirano djelovanje između SAD i EU kada je riječ o reformama u BiH”.

– Imao sam dva sastanka sa našim gostima. U kontekstu izborne reforme jasno sam kazao da bilo kakva asimetrična rješenja kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH nisu prihvatljiva i rekao bih da su opasna – izjavio je Džaferović.

Prema njegovim riječima, teza o asimetričnom izboru je opasna za BiH jer ne uvodi sva tri člana Predsjedništava istovremeno u funkciju i o tome ne treba ni razgovarati.

– Jako je važno da djeluje Interresorna radna grupa i da se u nju uključe članovi CIK-a BiH zbog mnogo razloga, prije svega zbog integriteta samog izbornog procesa i kako bi izborna volja građana na pravi način bila pretočena u izborni rezultat – dodao je Džaferović.

Naveo je da je jako važno i da bude uključena Venecijanske komisija i svi autoriteti kada je u pitanju međunarodna pomoć jer, kako je dodao, želimo da imamo rješenje koje je u skladu sa s odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

– Nakon toga su se pojavili dodatni politički zahtjevi HDZ-a koji sigurno ne bi izdržali test Evropskog suda za ljudska prava. Mi imamo problem funkcioniranja Doma naroda Parlamenta FBiH jer se to pokazalo kao ozbiljna kočnica u funkcioniranju entiteta Federacija BiH. Jedna politička stranka ima ključ kojim može da zaključa proces kao što je izbor Vlade FBiH. Zato govorimo o simetričnim rješenjima kada je pitanju Doma naroda Federacije i Vijeće naroda RS – naglasio je Džaferović dodajući da treba da se ukloni jedna sistemska diskriminacija koja postoji vezano za Vijeće naroda RS.

Džaferović je naglasio da niko ne treba da politizira pitanje Izbornog zakona, te da sve političke stranke moraju da daju sve od sebe, bez obzira jesu li pozicija ili opozicija.