Naslovnica BiH Džaferović ambasadorici Njemačke u BiH: OHR dovodi u pitanje kredibilitet EU

Džaferović ambasadorici Njemačke u BiH: OHR dovodi u pitanje kredibilitet EU

165

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je danas njemačkoj ambasadorki u Sarajevu Margret Uebber da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) “dovodi u pitanje kredibilitet EU potkopavanjem sporazuma koji su lideri političkih stranaka iz BiH postigli u Briselu”.

Džaferović je odlazećoj ambasadorici Uebber rekao da “nije dobro” da visoki predstavnik Christian Schmidt nameće izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, što je njemački diplomata nedavno najavio.

Naveo je da se radi o neizbalansiranim i diskriminatorskim izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, “kako bi se udovoljilo zahtjevima samo jedne političke stranke”.

Džaferović je rekao da su se lideri političkih stranaka iz BiH, sporazumom koji su potpisali sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, dogovorili da će razgovori o ograničenim ustavnim i izbornim reformama biti nastavljeni šest mjeseci poslije oktobarskih opštih izbora i formiranja vlasti na svim nivoima.

Dodao je da najavljeno nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH može nanijeti štetu Kancelariji visokog predstavnika kao instituciji koja je, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, neophodna za funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

Džaferović i Uebber su razgovarali i o evropskom putu Bosne i Hercegovine i perspektivama te zemlje za sticanje statusa kandidata za članstvo u Uniji, saopštio je Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva.

(StarMo)