Naslovnica BiH Džaferović: Alija Izetbegović – “Čovjek neponovljive harizme”

Džaferović: Alija Izetbegović – “Čovjek neponovljive harizme”

166

Sarajevo — Akademijom u sarajevskoj Vijećnici sinoć je obilježena 17. godišnjica od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Visoki pokrovitelj Akademije je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Obzirom da je Džaferović trenutno u izolaciji, pročitano je njegovo pismo učesnicima u kojem je naglasio Izetbegovićeve “osobine državnika, pisca, mislioca, humaniste, borca za ljudska prava i vrijednosti”.

Izetbegovića je Džaferović okarakterizirao kao čovjeka “neponovljive harizme kojom je osvajao duše i nije smatrao da mu je život dat samo za bavljenje ličnim ciljevima i interesima već je uvijek promišljao i o statusu i interesima zajednice”.

Izetbegović, intelektualac, mislilac, nikad se nije mirio s postojećim stanjem, naveo je Džaferović i dodao da je Alija Izetbegović “uvijek bio svjestan vlastitog muslimanskog i bošnjačkog identiteta te ostao simbol vraćanja dostojanstva i slobode njegovog naroda”.

U holu Vijećnice ujedno je ozvaničeno otvorenje izložbe o Izetbegovićevom liku i djelu kao jedinstvena postavka dokumenata, fotografija i ličnih predmeta iz privatne arhive Izetbegovićeve porodice i Muzeja u Sarajevu koji nosi njegovo ime, osnovanog na četvrtu godišnjicu Izetbegovićeve smrti.

Taj muzej je ujedno organizator ove izložbe u suradnji s Fondacijom „Alija Izetbegović“.

Tokom Akademije, zvanicama su se obratili direktorica Muzeja „Alija Izetbegović“, Nađa Berberović Dizdarević, Izetbegovićev bliski saradnik Faris Nanić i direktor Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjin Kodrić.

 

(StarMo)