Naslovnica Mostar DZ Stari grad: Povećanje broja zaraženih u novembru

DZ Stari grad: Povećanje broja zaraženih u novembru

476

Mostar — U proteklih sedam dana, broj novozaraženih od virusa korona (SARS CoV-2), na području koje pokriva Javna ustanova Dom zdravlja Stari grad Mostar iznosi 225. To je u ponedjeljak popodne saopšteno iz JU DZ Stari grad za portal StarMo.

Takođe, u protekloj sedmici je bilo i 98 oporavljenih pacijenata od SARS CoV-2.

Ukupan broj zaraženih od 1. 11. do 22. 11. iznosi 661, uz 5 smrtnih slučajeva – tri osobe muškog spola, godišta 1928., 1944., 1960.., te dvije žene rođene 1940. i 1932. godine.

“Ukupan broj oporavljenih osoba u ovom mjesecu iznosi 292 pacijenta, dok trenutno imamo 365 aktivnih slučaj na SARS CoV-2. S obzirom na tendenciju rasta broja novozaraženih, vjerovatno ćemo imati veći broj u odnosu na oktobar, kada smo imali 743 pozitivna pacijenta na SARS CoV-2 gdje smo, nažalost, imali 8 zabilježenih smrtnih slučajeva i 735 oporavljenih”, kazali su u ponedjeljak popodne za StarMo iz JU DZ Stari grad Mostar.

Pozivaju građane da se pridržavaju epidemioloških mjera, uz obavezno korištenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, te na otvorenom kada nemaju mogućnost da drže fizičku distancu.

“Također, apelujemo da se ljudi pridržavaju higijene ruku i respiratorne higijene. Pozivamo sve institucije javnog i privatnog sektora da se pridržavaju epidemioloških mjera”, apeluju iz JU Dom zdravlja Stari grad Mostar.

Podsjećanja radi, iz ove zdravstvene inistucije su i ranije u više navrata pozivali na poštivanje epidemioloških mjera, zbog zamora i istrošenosti medicinskog sistema i osoblja, koji je u opasnosti od doslovnog pucanja, u kojem slučaju neće biti u mogućnosti pružiti zdravstvenu njegu pacijentima kojima bude potrebna.

(StarMo)