Naslovnica Mostar DZ Stari grad: Događa se ono na šta smo upozoravali

DZ Stari grad: Događa se ono na šta smo upozoravali

548

Mostar — Iz Javne ustanove (JU) Dom zdravlja (DZ) Stari grad Mostar navode da su jutros imali 23 pozitivna pacijenta na području koje pokriva za zdravstvena institucija.

Pacijenti su testirani juče, ukupan broj testiranih pacijenata je 45, od čega je 15 pacijenata testirano zbog dijagnostike u bolnici, tj. od 30 testiranih sa simptomima, bila su 23 pozitivna pacijenta na SARS CoV-2.

“Kao što smo ranije govorili da nas najviše brine dolazak jeseni, virus sezonske gripe, vraćanje radnika sa kolektivnih godišnjih odmora, okupljanja u zatvorenim objektima bez provođenja epidemiloških mjera, i kao rezultat toga imamo veliki porast oboljelih”, saopštili su iz JU DZ Stari grad za portal starmo.

Prema informacijama iz te ustanove, ukupan bilans u periodu od 29. 9. 2020 do 1. 10. 2020 je 46 novozaraženih, zatim 2 pacijenta sa smrtnih ishodom – jedan riođen 1930. godine, drugi 1971. godine, te 21 oporavljen pacijent.

“Danas je testirano 45 pacijenata, većina je febrilnog stanja, te postoji mogućnost da do kraja sedmice imamo i veći broj pozitivnih na SARS CoV-2 od današnjeg”, ističu iz JU DZ Stari grad.

Što se tiče već pomenuta 23 pozitivna pacijenta na Covid-19, među njima ima pozitivnih i 6 učenika, od čega 4 učenika idu na razrednu nastavu, dok 2 pohađaju predmetnu nastavu. “Radi se o porodičnim klasterima, izvor infekcije su bili staratelji, škole su kontaktirane i po nalogu epidemiologa postupilo se na osnovu smjernica koje su propisane u ovakvim slučajevima”, navode iz Doma zdravlja Stari grad.

Ističu kako su obrazovne institucije do sada primjer kako, u slučaju kada postoji korisnik koji je pozitivan na SARS CoV-2, ne dolazi do širenja epidemije u tim ustanovama. Razlog tome je pridržavanje epidemioloških mjera.

“Pozivamo narod da se počne pridržavati epidemioloških mjera, pozivamo sve institucije koje su nadležne da se maksimalno uključe u suzbijanju epidemije”, apeluju još jednom iz JU DZ Stari grad Mostar.

(StarMo)