Naslovnica Mostar DZ Stari Grad: Covid-19 nije koban samo za stariju populaciju

DZ Stari Grad: Covid-19 nije koban samo za stariju populaciju

514

Mostar — Na području koje pokriva Javna ustanova (JU) Dom zdravlja Stari grad Mostar u periodu od 7. 9. 2020 do 10. 9. 2020 imamo 15 novozaraženih pacijenta od Covida-19, istakao je za Mostarski.ba koordinator za Covid-19 JUDZ Stari grad Mostar Kamil Frko.

“Prije toga smo imali 18 zaraženih tako da ukupan zbir iznosi 33 pacijenta koji su pozitivni na Covid-19. Također imamo i dva pacijenta sa srednje teškom klničkom slikom i ako se njihovo stanje ne stabilizuje, bit će hospitalizovani, od koih je jedan 1978. godište, a drugi 1975. godište. Oni imaju obostranu upalu pluća izazvanu virusom Covid 19.

Kao što vidimo, ova bolest nije kobna samo za stariju populaciju nego pogađa i ljude srednje životne dobi i može da ostavi trajne posljedice po zdravlje, a zna završiti i smrtnim ishodom. Vidjeli smo nedavno da su otac i dva sina umrli od ove bolesti. Jedan sin, Adis D., je imao 42 godine i bio je fudbalski sudija, a drugi sin, Haris, je imao 41 godinu. Nažalost njihova majka i njihov amidža su također hospitalizovani. Vidimo kako ova bolest može donijeti tugu u cijeloj porodici”, kaže Frko, prenosi Mostarski.ba.

On je apelovao na građane da se pridržavaju mjera koje je donio Krizni štab, a sve su te mjere jasno definisane i mogu se pronaći na stranici ZZJZ FBiH.

“Imamo epidemiloške mjere za rad svih djelatnosti, bili to ugostiteljski objekti, javna okupljanja, javni prevoz, muzeji, galerije, hoteli,uslužne djelatnosti, škole, vrtići, itd. Također, jasno su definisane mjere koje se odnose na higijenu ruku, respratornu higijenu, mjere o socijalnoj distanci, nošenje zaštitne maske kada smo u zatvorenom prostoru i na otvorenom kada ne možemo održati socijalnu distancu”, kazao je Frko.

Iz Doma zdravlja Stari grad apelovali su i na javni prevoz da se pridržava epidemioloških mjera.

“Veliki dio nas se vozi u javnom prevozu i vidimo da se te mjere ne poštuju”, kaže Frko, moleći da se u cjelini prenese preporuku za rad javnog prevoza a odnosi se na putnike.

“Informirajte putnike o važnosti održavanja fizičke udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih.

Broj i raspored putnika po sjedištima mora biti takav da omogućava propisani razmak (1-2 metra, odnosno jedno prazno sjedište) između njih. Ograničiti kapacitet na sjedeća mjesta i to tako da sjedi jedna osoba u red, na način da sjede naizmjenično na savim lijevom i sasvim desnom sjedištu. Mjesta koja se ne koriste označiti trakom ili znakom upozorenja. Preporučujemo da se ne dozvoli stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

Svi putnici moraju imati zaštitne maske, u skladu sa dosadašnjim naredbama.

Preporučuje se pojačano prisustvo revizora u vozilima.

U javnom gradskom prevozu posebno, da bi se osiguralo pridržavanje mjera od strane putnika i dozvoljeni broj putnika po vozilu”.

Obzirom da je povišena tjelesna temperatura jedan od važnijih simptoma Covida, iz Doma zdravlja Stari grad preporučuju da na linku ispod pogledate kako se temperatura pravilno mjeri.

http://medikor.hr/wp/vodic-za-uspjesno-mjerenje-tjelesne-temperature-beskontaktnim-toplomjerima/

(StarMo)