Naslovnica Život Dvoje iz Drežnice uhapšeno zbog davanja lažnog alibija

Dvoje iz Drežnice uhapšeno zbog davanja lažnog alibija

389
foto arhiva

Široki Brijeg — Pripadnici Federalne uprave policije lišili su slobode H.D. (49) i S.B. (51) iz Drežnice kod Mostara koji su svojim lažnim iskazima osumnjičenom M.B. osigurali alibi prilikom suđenja na Kantonalnom sudu u Širokom Brijegu, saopšteno je iz MUP-a ZHK-a.

Oni su sprovedeni u službene prostorije Sektora krim. policije MUP-a ZHK gdje su ispitani u svojstvu osumnjičenih zbog davanja lažnog iskaza.

Kako se navodi u policijskom izvještaju, kriminalističkom obradom utvrđen je način na koji su H.D. i S.B. angažirani za svjedočenje u korist M.B. dajući mu lažni alibi.

O navedenim saznanjima je informisan postupajući tužilac kantonalnog Tužilaštva u Širokom Brijegu koji je utvrdio da postoje osnovi sumnje da je osoba M.B. počinila krivično djelo ‘Podsticanje na počinjenje krivičnog djela Davanje lažnog iskaza’ te da postoji potreba da se ispita u službenim prostorijama MUP-a ZHK-a.

Policijski službenici PU Ljubuški lišili su slobode M.B. koji je sproveden u službene prostorije Sektora krim. policije MUP-a ZHK gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog zbog naprijed navedene okolnosti.

Protiv osoba M.B, H.D., S.B i M.M (31) podnesen je Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Davanje lažnog iskaza, a M.B i H.D su uz Izvještaj o počinjenim KD predani na daljnje postupanje postupajućem tužiocu u Širokom Brijegu.

U obrazloženju se ističe kako su policijski službenici Uprave policije MUP-a ZHK u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije Sarajevo, radeći na rasvjetljavanju više krivičnih djela počinjenih u ranijem periodu na području ZHK došli su do važnih informacija vezanih za krivično djelo “razbojništvo” koje je počinjeno 20. 12. 2013. godine u Ljubuškom na štetu osobe Nikola Hrstić.

Naime, iako je od samog početka postojala sumnja o počiniocu, zbog čega je u ovom predmetu podignuta optužnica protiv osobe M.B. (33) iz Ljubuškog, problem je stvarao alibi, za kojeg je u konačnici utvrđeno da je lažan, stoji u policijskom izvještaju.

(StarMo)