Naslovnica Život Dvije zemlje ostale bez ruskog plina

Dvije zemlje ostale bez ruskog plina

128
foto arhiva

Sofija/Varšava — Ruski energetski gigant Gazprom saopštio je u srijedu da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj zbog izostanka plaćanja u rubljama.

„Gazprom je potpuno obustavio isporuke gasa Bulgargazu (Bugarska) i PGNiG (Poljska) zbog izostanka plaćanja u rubljama“, navodi se u saopštenju Gazproma, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Gazprom je takođe upozorio da će tranzit preko Poljske i Bugarske biti prekinut ako se gas bude uzimao ilegalno.

„Plaćanja za gas koji se isporučuje od 1. aprila moraju se izvršiti u rubljama koristeći nove podatke o plaćanju, o čemu su ugovorne strane blagovremeno obaviještene“, saopštio je Gazprom u srijedu, prenosi agencija Reuters.

Bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov je u srijedu ujutro na press konferenciji rekao da je ta zemlja platila gas za april i da je obustava gasa kršenje ugovora, prenosi Reuters.

On je rekao da će Bugarska poštovati stav Evropske komisije koja poziva zemlje da ne plaćaju ruski gas u rubljama, kao što je zahtijevao predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Pošto se poštuju sve trgovinske i zakonske obaveze, jasno je da se prirodni gas u ovom trenutku više koristi kao političko i ekonomsko oružje u aktuelnom ratu“, rekao je Nikolov.

Poljska kompanija PGNiG je potvrdila u srijedu ujutro da je prekinut dotok gasa u tu zemlju i takođe navela da je to kršenje ugovora.

Ranije je objavljeno, prema podacima operatera za transport gasa Evropske unije, da su isporuke ruskog gasa Poljskoj u skladu sa ugovorom o Jamalu nakratko obustavljene u srijedu, ali da je dotok gasa kasnije nastavljen.

I Poljska i Bugarska su ranije rekle da će Rusija u srijedu prestati da isporučuje gas dvjema članicama NATO-a i EU, usred produbljivanja jaza između Evrope i Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.

(StarMo)