Naslovnica Život Dvije nagrade za mostarsku predstavu

Dvije nagrade za mostarsku predstavu

233

Mostar — Predstava „Identitluk“, nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti, na 39. Pozorišnim igrama BiH u Jajcu nagrađena je s dvije nagrade.

„Identitluk“ je najbolja predstava festivala prema žiriju publike, a cijelom glumačkom ansamblu predstave stručni je žiri dodijelio Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje. U predstavi su igrali: Ajla Hamzić, Jelena Kordić Kuret, Amela Kreso, Ivo Krešić, Nedim Malkočević, Dražen Pavlović, Ivan Skoko, a Mirela Mijačank Kordić mijenjala je Fatimu Kazazić Obad koja je na porodiljnom odsustvu, saopštili su iz HNK Mostar.

“Ove su nagrade potvrda koliko je predstava omiljena među publikom i garant dugog pozorišnog života”, navodi se u saopštenju.

Nastala je prema motivima iz eseja „U ime identiteta“ Amina Maaloufa, pod rediteljskom palicom Tanje Miletić Oručević. Dramaturgiju potpisuje Dragan Komadina, scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

Žiri 39. Pozorišnih igara BiH, u sastavu Maja Lasić, Damir Altumbabić i Dubravka Zrnčić-Kulenović, pogledao je svih pet predstava koje su bile u programu glavne selekcije Igara i konstatirao da, iako se organizacija Igara odvijala pod vanrednim okolnostima, svi pozorišni učesnici zaslužuju priznanje što su svojim učešćem omogućili kontinuitet Festivala i ispunili namjeru organizatora. Pandemija se odrazila na rad i na repertoar bosanskohercegovačkih pozorišta, pa je to, vjerovatno jedan od razloga što niti jedna predstava nije zasnovana na savremenom tekstu, te što su produkcijski predstave bile manje zahtjevne, ali sve to nije uticalo na angažman i radost igre svih ansambala.

Sljedeći su festivali na kojima „Identitluk“ gostuje 17. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ 27. septembra te 30. Marulićevi dani u Splitu 23. oktobra.

(StarMo)