Naslovnica Život Dvije kompanije u trećoj fazi testiranja vakcine

Dvije kompanije u trećoj fazi testiranja vakcine

278
foto: agencije - ilustracija

Washington — Kompanije Moderna Inc i Pfizer Inc objavile su da su ušle u treću fazu testiranja vakcine za covid-19 na po 30 hiljada učesnika, koja bi mogla omogućiti dobivanje odobrenja regulatornog tijela te raširenu upotrebu do kraja ove godine.

Riječ je o prvim studijama kasne faze eksperimenta koje su dobile podršku od Trumpove administracije s ciljem ubrzavanja razvoja mjera suzbijanja novog koronavirusa, što je učvrstilo nade da će efikasna vakcina zaustaviti pandemiju.

Oba kandidata za vakcinu oslanjaju se na novu tehnologiju koja omogućuje brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje vakcine, ali nemaju dug period praćenja. Takozvana mRNA vakcina “uči” imunološki sistem da prepozna i neutralizira koronavirus oponašanjem njegove površine.

Moderna je od američke vlade za razvoj vakcine dobila gotovo milijardu dolara, prenose hrvatski mediji.

Pfizer je s američkom vladom potpisao oko dvije milijarde dolara vrijedan sporazum o prodaji vakcine za 50 miliona ljudi, pokaže li se da je efikasna.

Trenutno se u različitim fazama razvoja nalazi više od 150 potencijalnih vakcina za koronavirus, od čega se s dvadesetak već provode klinička ispitivanja na ljudima.

Direktor američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) Francis Collins rekao je da bi Moderna, nakon i ako se vakcina pokaže sigurnom i efikasnom, mogla imati spremne desetine miliona doza.

Pfizer je saopćio da bi, ako testiranje bude uspješno, mogao već u oktobru zatražiti odobrenje regulatora te do kraja godine isporučiti vakcine za 50 miliona pacijenata.

Pfizer planira do kraja 2021. proizvesti oko 1,3 milijardi doza vakcine, dok Moderna, prema riječima izvršnog direktora Stephanea Bancela, cilja na proizvodnju 500 miliona do jedne milijarde doza godišnje, počevši od 2021.

Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kazao je kako su rezultati testiranja u Moderni mogući čak i prije novembra.

(StarMo)