Naslovnica Život “Dvije godine za oporavak od korona krize”

“Dvije godine za oporavak od korona krize”

214

Canberra — Australska vlada u ponedjeljak je otkrila seriju infrastrukturnih projekata kojima planira ponovno pokrenuti ekonomiju nakon što je ona stala tokom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Australska ekonomija trebala bi se oporaviti mnogo brže od ostalih zbog uspješne supresije virusa, prenose hrvatski mediji.

OECD predviđa da će Australija imati jedan od najmanjih padova BDP-a među razvijenim zemljama do kraja 2020. godine, dok su zvanična predviđanja o stopi nezaposlenosti revidirana i smanjena s 10 na 8 posto.

Bez obzira na sve navedeno, premijer Scott Morrison kaže da će Australcima trebati dvije godine da vrate ekonomiju tamo gdje je bila prije pandemije koronavirusa.

“To je planina na koju se tek trebamo popeti”, rekao je kratko Morrison te dodao da će u budućnosti biti vrlo oprezni s potrošnjom.

Australija još uvijek prijavljuje relativno velik broj novozaraženih svakoga dana, ali većina restrikcija je ukinuta, osim granica, koje se planiraju otvoriti u julu. Vlasti su poručile da je virus iskorijenjen iz većeg dijela zemlje.

(StarMo)