Naslovnica Sport Dvadeset je godina od smrti legende domaće košarke

Dvadeset je godina od smrti legende domaće košarke

91

Sarajevo — Na današnji dan prije 20 godina preminuo je Mirza Delibašić, najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena.

Kao i svake godine, danas će članovi njegove porodice i prijatelji položiti cvjieće na njegov grob na sarajevskom groblju Bare i odati poštovanje i podijeliti sjećanja na legendarnog Kinđeta.

U svojoj blistavoj sportskoj karijeri sa reprezentacijiom bivše Jugoslavije osvojio je titule Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvaka svijeta 1978. godine i olimpijsku medalju 1980.godine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres Jugoslavije nosio je 176 puta i postigao 1.759 poena.

U dresu Košarkaškog kluba Bosna 5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu odigrao je historijsku utakmicu protiv italijanskog Emersona, kada je Bosna postala prvi put prvak Evrope. Pred 12.000 navijača, popularni “Studenti” su slavili veliku pobjedu rezultatom 96:93. To je tada bio najveći uspjeh jugoslovenske, a do danas najveći bh. košarke.

U sastavu šampionske generacije pored Delibašića, bili su Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić. Trener te sjajne generacije bio je Bogdan Boša Tanjević.

U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije – u sezonama 1979/80 i 1982/83.

Svoju sjajnu blistavu karijeru je nastavio u Real Madridu. Za samo dvije godine u Real Madridu Kinđe je osvojio srca Španaca i svojih klubskih kolega. To je opisa nekadašnji njegov saigrač Juan Antonio Corbalán u knjizi “Razgovori sa Mirzom”.

Koliko Španija i Real Madrid i danas poštuje Mirzu Delibašica dokaz je i film “ShootDoing for Mirza” koji govori o legendarnom Kinđetu i njegovoj porodici.

(StarMo)