Naslovnica BiH Dva Marokanca “prisilno udaljena iz BiH”

Dva Marokanca “prisilno udaljena iz BiH”

92

Sarajevo — Bosna i Hercegovina je nastavila sa deportacijama migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji.

Predstavnici Službe za poslove sa strancima BiH danas su sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo izvršili prisilno udaljenje dva državljanina Maroka.

Ta lica su prije udaljenja bila smještena pod nadzor u Imigracioni centar Službe, a prisilno udaljenje realizovano je komercijalnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Službenici obezbjeđenja i pratnje Službe za poslove sa strancima ta lica će pratiti do Maroka, gdje će biti predati nadležnim organima – saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da su, nakon stabiliziranja migrantske situacije u BiH i preuzimanja upravljanja migracijama od nadležnih državnih institucija, naglasak stavili na povratak migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji, počinioce krivičnih djela i osoba koje ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu. Podsjećaju da je ranije započet proces povratka migranata u Pakistan po Sporazumu o readmisiji sa tom državom.

Očekuje se da u narednom periodu to bude kontinuiran proces za što su osigurana finansijska sredstva od partnerskih zemalja i institucija.

Republika Austrija je pružila pomoć u posredovanju za rješenje finansiranja deportacije migranata iz Maroka, a koje su platili međunarodni partneri. Također, u pripremi je i EU-paket predviđen za finansiranje povratka stranih državljana koji ne ispunjavanju uslove za međunarodnu zaštitu.

Također, značajnu podršku BiH pružila je Zajednička platforma za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform – JCP), posebno kroz obuku pripadnika Službe za poslove sa strancima BiH koji provode deportacije ilegalnih migranata do zemlje porjekla, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(StarMo)