Naslovnica Politika Duraković: Žele me smijeniti nakon prijave za negiranje genocida!

Duraković: Žele me smijeniti nakon prijave za negiranje genocida!

94
Ćamil Duraković

Srebrenica — U Srebrenici je za sutra zakazana sjednica Skupštine opštine na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda prijedlog za smjenu aktuelnog predsjednika Skupštine Ćamila Durakovića.

Prijedlog za opoziv Durakovića podnijeli su odbornici srpskih stranaka u Skupštini opštine “zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa predsjednika Skupštine putem medija gdje istupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u svoje lično ime“.

Duraković u izjavi za Fenu uoči ove sjednice navodi da je “skoro pa uvjeren“ da će doći do njegove smjene, jer su 25. augusta srpske stranke koje imaju većinu u Skupštini bile, kako je rekao, izričite u tome.

-Za posljedice koje će uslijediti nakon moje smjene Srbi će snositi odgovornost, jer incijativa za moju smjenu nije došla od Bošnjaka, nego od Srba. Pitam se koji je Bošnjak spreman da pristane na uslove Milorada Dodika. Sutra ćemo vidjeti kakvo će biti tajno glasanje – kazao je Duraković.

Napominje da je njegova smjena inicirana nakon što je zbog negiranja genocida podnio krivičnu prijavu protiv novinara Branimira Đuričića, a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poslije toga je najavio da će Duraković biti smijenjen nakon ljetnih odmora.

-Ono što je kristalno jasno jeste da je smjena mene pokušaj srpski stranaka da nametnu legitimnu volju Bošnjacima, jer pozicija predsjednika Skupštine po zakonu pripada Bošnjacima, a ne po legitimnoj volji srpskih stranaka – ističe Duraković.

 

(StarMo)